söndag 30 mars 2014

Fjärde dagen på Cuba

Dag 4 Havanna i Hemingways fotspår

Vi började dagen med en färgstark rundtur i huvudstadens nyare och levande stadsdel Vedado. Där njöt vi at panoramautsikt över huvudgatan La Ramba och Universitetet och stannade till på det berömda Revolutionstorget, där Fidel  Castro höll sina marantontal. Här finns José Marti-monumentet, ett minnesmärke över Cubas nationalhjälte.
José Marti-monumentet
Che Guevara



På detta torg hölls maratontal, det sägs att det var över en miljon åskådare.

 
 Vi fortsatte sedan mot stadsdelen Miramar ett kvarter som före Revolutionen betraktades som den mest exklusiva med stora hus och herrgårdar. Här gjorde vi ett besök på La Casa del Habano, ett museum och butik som berättar om cigarrens historia. Här fick vi möjlighet att köpa cigarrer, vilket vi gjorde :) 5 st för 40cuc = ca 240 SEK.
Utanför cigarr butiken. Inlåst bakom galler.

Olika cigarrmärken


Här står vi i kö för att handla. Man visar också hur man tänder en cigarr. Det skall en konst till det också. De skall tändas med trästickor och så ska man vifta med cigarren i cirklar så att den får jämn glöd.


Så var det snart middag. Men innan middagen fick intas skulle vi lära oss att dansa Salsa. På Restaurang 1830 som låg vid havet fick vi en timmes danslektion i trädgården. Puh vad varmt det var, men det var som Zumba ungefär så det kunde ju jag ;)
Därefter var det gemensam lunch som bestod av kubanska specialiteter.

Så var det dags att dra vidare i Hemingways fotspår. Han bodde många år på Cuba och vi besökte hans sommarställe Finca La Vigia, som står orört så som Hemingway lämnade det.




De sägs att den vita tavlan är en Picasso
 


Hemingways numera torrlagda pool




Här satt han i sin båt Pilar när han fiskade.
Skrev Den gamle och havet efter inspiration från sina fisketurer vid Cojimar.
Så på kvällen var det en tur in till Havanna igen för en drink på ett av Hemingways favoritställen La Floridita, där vi fick en Darquri á la Hemingway.


Mycket god och läskande drink !


Inga kommentarer: